SolidCAM za Swiss-Type obradu u kompaniji IWI, Izrael
Kada stignu moćne mašine - one traže i moćan softver

Kompanija IWI - Israel Weapon Industries, koja stoji iza proizvoda kao što su Uzi (Magen), Barak, Jeriho, Negel, Taver, u svom radu koristi desetine savremenih CNC mašina. 

Za efikasnost njihovih mašina, preciznost i kvalitet proizvoda, brine se SolidCAM softver koji je u IWI kompaniji već dugo u upotrebi. SolidCAM moduli koji su najčešće korišćeni, očekivano, jesu iMachining zbog brzineglodanja najtvrđih čelika i drugih materijala, koja za delove koji se koriste u sklapanju oružja, predstavlja jednu od najvažnijih karakteristika. 

Međutim, do 2019. godine, IWI mašine uglavnom su bile očekivane kompleksnosti, sa desetinama 5-osnih, vertikalnih i horizontalnih, ali i kombinovanih mašina za glodanje i struganje (Mill-Turn). Šta se tada promenilo?

Odoo image and text block

Spremno rešenje za Swiss Type mašine

U fabriku je stigla napredna Swiss-Type mašina američkog proizvođača Hanwha iz XD serije. U prvom trenutku, u nedostatku prethodnog iskustva sa Swiss-Type mašinama, postavilo se pitanje kako će da se reši programiranje najmodernije i najkompleksnije mašine.

Ali, imajući već dosta iskustva sa SolidCAM rešenjima i kvalitetom kodova koje je ovaj softver generisao za sve prethodne mašine, testirali su softver i za svoju novu komplikovanu pridošlicu.

Izvršena je obuka za Swiss-Type modul koji prethodno nije korišćen u kompaniji, uskoro je ovaj modul i nabavljen i instaliran na mašinu, implementirani su postprocesori, VMID, mašinska simulacija i praktična obuka. 

Nije prošlo mnogo a IWI operateri mogli su samostalno da programiraju i svoju najkompleksniju mašinu - bez posebnog prilagođavanja softvera njihovim potrebama, bez skupih "custom" dodataka koje bi SolidCAM razvio specijalno za njih - isporučen je standardni već spreman Swiss-Type modul koji se u praksi pokazao efikasnim i pouzdanim kao i osnovni SolidCAM moduli.

U narednih nekoliko meseci IWI nije samo u potpunosti usvoji novi "know-how" za Swiss-Type obradu, i nije samo iskoristio svoju novu mašinu u punom kapacitetu, već je upoznao potencijal nove tehnologije mašinske obrade i stekao dragocena iskustva za planiranje nabavki novih Swiss-Type mašina u svoj mašinski park. 

Celu vest možete pročitati i na SolidCAM sajtu >

SolidCAM SWISS TYPE softverski moduli:

Hanwha CNC mašine: Postprocesori i CAM softver
SolidCAM softver i Solfins postprocesori za Hanwha CNC mašine