Enterijer Janković, Novi Sad
Primena Solfins rešenja u obradi drveta

Saradnja Solfinsa sa firmom Enterijer Janković iz Novog Sada započela je isporukom SolidCAM rešenja za programiranje CNC mašina, nastavila se implementacijom SolidWorks softvera za konstruisanje i parametarsko projektovanje elemenata nameštaja i enterijera, da bismo već početkom 2018. godine zajedno izveli projekat koji je privukao veliku pažnju zbog ekskluzivnosti i inovativnosti u svakom smislu - arhitektonskom i dizajnerskom, ali i inženjerskom i softverskom...

Odoo image and text block

Projekat izvođenja enterijera nove zgrade filharmonije u Moskvi

Projekat je podrazumevao opremanje kompletnog enterijera, uključujući i dve koncertne dvorane - veća i manja. Glavna dvorana, dizajnirana prema konceptima organske arhitekture i elemenata enterijera veoma složene geometrije, bila je i glavni izazov.

Samo parapeti galerija sastojali su se od preko 450 različitih elemenata nepravilnog oblika koji su morali biti isporučeni na gradilište i spremni za montažu na svoju poziciju - tako da zajedno čine kontinuiranu liniju ograde galerije koja se se transformiše dok "prolazi" kroz prostor.

3D projekat? Primena 3D rešenja!

pa da počnemo...

Specijalno za ovaj zadatak, u firmu Enterijer Janković iz Novog Sada stigao je i prvi robot u proizvodnu halu (Fanuc) i bilo je neophodno u što kraćem vremenu implementirati softversko rešenje za programiranje robota i eksploatisati mašinu kako bi projekat bio završen na vreme.

Priprema komada vršena je na CNC mašinama na kojima je instaliran SolidCAM, ali vremensko ograničenje zahtevalo je i alternativni pristup standardnoj instalaciji novog softvera. Zbog prethodnih pozitivnih iskustava i odlične saradnje sa Solfinsom, iz Enterijera Janković obratili su nam se sa projektnim zahtevom.

Odgovor Solfinsa bio je revolucionaran, ne samo za naše prostore - Delmia softver za programiranje robota ali na 3DExperience platformi u "cloud" verziji (na oblaku)...

Za svaki slučaj pozvali smo u pomoć i stručnjake iz kompanije Dassault Systemes koji su se rado odazvali jer bila je ovo njihova treća instalacija cloud verzije softvera u svetu (prve dve su bile direktno kod najpoznatijih evropskih proizvođača automobila).

SolidWorks 3D CAD & SolidCAM

priprema i proizvodnja

Odoo - Sample 1 for three columns

SolidWorks projektovanje

Kompletan arhitektonski projekat enterijera prebačen je u SolidWorks 3D CAD kako bi se dobili solid 3D modeli podesni za pripremu tehnologije i programiranje CNC mašina za obradu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Detalji i proračuni 

Zahvaljujući detaljnim informacijama o svakom pojedinačnom segmentu (ovde je u pitanju plafon sa otvorima za izvlačenje rasvete, mikrofona, nosača instalacija), bilo je moguće proceniti ciklusna vremena proizvodnje elemenata enterijera.

Odoo - Sample 3 for three columns

Proizvodnja bez greške

Zahvaljujući direktnoj komunikaciji SolidWorks softvera sa SolidCAM softverom za programiranje CNC mašina, elementi enterijera obrađeni su precizno u Novom Sadu, zatim transportovani kao poluproizvod u Moskvu i tamo instalirani i završno obrađeni.

Delmia CAM 3DExperience

programiranje robota na oblaku

Odoo - Sample 1 for three columns

Delmia baza mašina i robota

Delmia poseduje veliku bazu mašina i robota svih relevantnih proizvođača sa svim neophodnim parametrima da trenutno možete početi proces pripreme obrade i generisanja kodova.

Odoo - Sample 2 for three columns

Saradnja sa Delmia R&D centrom

S obzirom da je ovo bila tek treća implementacija Delmia softvera na 3DExperience platformi u svetu, imali smo i asistenciju stručnjaka iz kompanije Dassault Systemes i direktnu vezu sa razvojnim centrom za Delmia rešenja u Francuskoj.

Odoo - Sample 3 for three columns

Simulacija obrade

Delmia je sa velikom preciznošću definisala kompletan proces obrade sa svim koracima i operacijama obrade komada.

Odoo - Sample 1 for three columns

Jednostavnost komunikacije

Generisani kodovi jednostavno su prenešeni na robota i proces obrade bio je spreman za početak.

Odoo - Sample 2 for three columns

Baza alata

Naravno, Delmia poseduje i bazu alata za obradu koje je jednostavno definisati u softveru da se dobije verna simulacija procesa obrade.

Odoo - Sample 3 for three columns

Kako dodatno ubrzati proces

Analizirali smo i opcije multi-pozicija komada za obradu kako bi robot odmah prelazio na narednu poziciju dok se druge pozicije montiraju za obradu ili se skidaju obrađeni komadi.

Odoo - Sample 1 for three columns

Kobra spremna za napad

Alat je u "nultoj" tački i robot se sprema da napadne prvi komad za obradu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Uspešan napad! Prvi komad urađen!

Prvi od preko 450 komada za gradnju parapeta galerije filharmonije uspešno je urađen. Dobijena je potvrda da će projekat biti završen u zadatim rokovima.

Odoo - Sample 3 for three columns

Solfins & Dassault Systemes

Ekipa koja je uradila instalaciju Delmia 3DExperience rešenja za programiranje robota:

  • Mile Andesilić, Solfins 3DS Manager

  • Jimmy Cresson, Delmia R&D, Dassault Systemes

  • Bojan Damjanović, Solfins 3DS PLM konsultant

 
 

Segment po segment - Enterijer završen na vreme za otvaranje!

Odoo CMS - a big picture
GIR, Kraljevo
proizvodnja nameštaja i opremanje enterijera