Primena 3D skeniranja za modele za animacije u marketingu
3D model > animacija > fotografije ili promotivni video

Kompanija Da Grasso tražila je način kako svoje proizvode (pice sa različitim sastojcima) predstavi verno u animiranoj reklami: kako da se zadrže teksture, kako da se "vidi" punoća ukusa, kako animacija da sadrži veliki broj detalja kako pica na reklami ne bi izgledala kao da je livena od plastike?

Zbog svih tih pitanja veeć na početku bilo je isključeno da se koristi klasično 3D modelovanje pa je pronađeno rešenje u 3D skeniranju.

Odabran je skener Artec Space Spider zbog mogućnosti da skenira boje i teksture, ali i zbog visoke preciznosti od 0,05mm i to u jednom prolazu, sa idejom da njegova preciznost realistično prenese u digitalni format ceo proizvod.

Odoo - Sample 1 for three columns

Korak 1 - 3D skeniranje

5-7 minuta trajalo je skeniranje odmah nakon što su sveže pice izvađene iz rerne i isečene u parčiće kako bi se snimile i ivice. 

Proces skeniranja tekao je brzo jer Artec uređajima na ovakvim predmetima nije potrebno dodatno markiranje repernih tačaka (sama tekstura je dovoljna da se softver orjentiše kada treba spojiti skenirane segmente). 

Dodatna prednost bila je ta što zbog brzine skeniranja nije bilo potrebno koristiti trikove (fiksatore, lepkove, lakove) da se sveža pica pripremi za neki dugotrajni proces - sve je završeno za par minuta u ovoj fazi.

Artec Space Spider >

Odoo - Sample 2 for three columns

Korak 2 - Obrada oblaka tačaka

Pošto su se svi parčići različitih pica našli u digitalnom svetu, bilo je potrebno još nekoliko minuta da se obrade u Artec Studio softveru, uz alate i funkcionalnosti kao što su:

  • global registration

  • sharp fusion

  • mesh simplification by accuracy

  • hole-filling..

Na kraju obrade u softveru dobijeni su detaljni 3D modeli u OBJ formatu spremni za dalju obradu za animirane "fotografije" i video reklame..

Artec Studi softver >

Odoo - Sample 3 for three columns

Korak 3 - Primena 3D modela u animaciji

Autori projekta ističu da je skeniranje bilo daleko optimalnije rešenje i od fotografija zbog jednostavnosti optimizacije modela za dalju obradu. 

Nakon dalje obrade u softverima za modelovanje i animaciju skenirani modeli dobili su odgovarajuće osvetljenje, okruženje, kontekst, priču, i kompletan video..

Celu priču možete videti i na Artec sajtu.

Konačan rezultat: 3D modeli u video reklami

 
 

Tražite skener ili uslugu skeniranja? 

3D skeniranje ljudske figure za potrebe umetničkih projekata i filma (FOTO galerija)
Artec 3D skeneri protiv Terminatora