Farbanje 3D štampanih delova
Primer: Markforged Onyx (poliamid sa karbonom)

Ne postoje univerzalna pravila za farbanje 3D štampanih komada i uspeh zavisi od više faktora: postojanost komada, kvalitet površine, vrsta farbe koja se primenjuje, komplementarnost materijala komada i tipa farbe, itd.

U nekim kombinacijama može doći do agresivnog dejstva premaza na sam komad, pa i gubljenja dimenzija postignutih 3D štampom. 

U ovom primeru farban je komad od osnovnog Markforged materijala koji se koristi u desktop i industrijskoj seriji štampača za proizvodnju delova od kompozita - Onyx. Reč je o filamentu od poliamida, ali je crne boje i blagozrnaste strukture zbog seckanih karbonskih vlakana koje sadrži u sebi.

Onyx je stabilniji od standardnih plastičnih filamenata koji se koriste u 3D štampi (PLA, ABS, poliamid), a 3D štampa ovog materijala na Markforged štampačima izuzetno je precizna u poređenju sa konkuretnom 3D štampom. Više detalja i specifikacije Onyx-a možete pogledati ovde.

Zbog toga je odabrano da se komad ni na koji način ne obrađuje pre štampe. Sa druge strane, obrada površina smanjila bi prijanjanje boje pa je ovako dobijena mogućnost za kreiranje čvršćeg sloja na komadu. Pored toga, testirano je i da li slojevi farbe mogu da pokriju inače minimalne tragove na površini koji ostaju nakon uklanjanja podrške korišćene tokom štampe.

Pre štampe deo je potrebno dobro oprati sapunicom i vodom kako bi se uklonio lepak kojim je fiksiran deo na radnu ploču štampača u toku štampe, kao i druge nečistoće, otisci prstiju i slično.

Za proces farbe (sprejevima "iz ruke") korišćen je prajmer koji se brzo suši i nije mu potrebna dodatna obrada (PlastiGrip Pro XL).

Nakon nekoliko prelazaka prajmerom, nanešena je siva boja u dva sloja, a zatim i UV otporni lak.

Primer obojenog štampanog komada

Odoo CMS - a big picture

3D štampani komad od Onyx-a pre i posle farbanja

Komad na slici bojen je direktno, bez dodatne obrade komada nakon 3D štampe.

izvor: Mark 3D »

Odoo image and text block

Farbanje delova od poliamida

Markforged mašine u varijanti Mark Two imaju i mogućnost štampe čistog poliamida - gde delovi izlaze beličasti i transparentni. 

Zbog svih karakteristika poliamida, delove možete potopiti u boju i tako farbati, pri čemu će dužina potapanja direktno uticati na nijansu koju dobijete.

Više o farbanju delova od poliamida potapanjem u boju pogledajte na Markforged sajtu >

Zaključak

Testirajte proces na svom komadu za najbolje rezultate

Onyx nije pokazao nikakvu reakciju na bilo koji od nanešenih materijala (prajmer, boja, lak). Međutim, bez obzira na broj slojeva i dalje se poznavalo gde je uklonjena podrška štampe pa je preporuka da se ti delovi blago obrade pre farbanja za postizanje najboljeg rezultata (ako vam je to važno iz bilo kog razloga).

Napomene:

  • Onyx je stabilniji i otporniji na hemijske uticaje u odnosu na standardne filamente u 3D štampi i ne mora da znači da će rezultati biti jednako dobri sa drugim 3D štampačima i materijalima.

  • Zbog visoke preciznosti štampe i dobre optimizacije celog procesa, tragovi podrške kod Markforged 3D štampe značajno su manji u odnosu na tragove koji se standardno dobijaju 3D štampom na drugim štampačima pa je kod ostalih štampača i materijala preporučljivo obavezna obrada komada pre farbanja.

Markforged 3D štampa kompozita armiranih kevlarom, karbonom i fiberglasom!

Saznajte više na našem sajtu i tražite dodatne informacije u Solfinsu...

3D štampa maske i kostima za maskenbal
Primer iz prakse: "Kruna" Grdane iz Uspavane lepotice