Brza i jeftina proizvodnja 3D štampom - Figure 4 primer procesa
od softverske pripreme do "mašinske obrade" delova

Figure 4 Standalone je već nekoliko godina standardno rešenje za proizvodnju serija u više industrija. Razloga je više a samo osnovni su:

  • izuzetna paleta materijala vodećih u svojoj oblasti primene - tvrde plastike, livačke plastike, itd.
  • izuzetne karakteristike materijala - među ostalima i retki materijali koji nose ASTM sertifikate za UV otpornost
  • pouzdana tehnologija - kvalitetna mašina i komponente koje predstavljaju standard u industriji.

Pogledajte kako to otprilike izgleda u 5 slika celog procesa..

Softverska priprema

3D modeli unose se u specijalizovan softver kompanije 3D Systems za pripremu procesa 3D štampe plastike u više različitih tehnologija - 3D Sprint. Za razliku od običnih softvera za pripremu 3D štampe, 3D Sprint ima napredne opcije optimizacije dela, simulacija štampanog dela, složene strukture na potkonstrukciji, itd.

Ovde vidimo koliko 3D Sprint može da optimizuje prostor Figure 4 Standalone štampača, zahvaljujući i izuzetno naprednim materijalima koji mogu da podrže ovako gustu i "visoku" štampu u tehnologiji štampe rezina.

Štampa i postprocesiranje

Figure 4 je i izuzetno brz štampač jer primenjuje tehnologiju osvetljavanja celog preseka odjednom pomoću Texas Instruments projektora (DLP tehnologija). Nakon štampe koja je na ovom primeru za 120 delova trajala pet sati i 15 minuta, ceo grozd se odlaže u jedinicu za UV tretiranje. 

Razdvajanje delova

Svaka štampa (osim u većini slučajeva SLS) podrazumeva i proces odvajanja potkonstrukcije koja je formirana istovremeno kad i sami delovi koje ona drži. Zahvaljujući karakteristikama materijala, Figure 4 delove možemo jednostavno ubaciti u bubanj mešalice da se sve sitne spojke i rešetke prosto izlome i da delovi ostanu čistu. 

Posle "vrteške" lako razvdvojimo naše delove od svih viškova i spremni su za isporuku.

Isporuka delova

Kvalitet delova teško da neko može razlikovati u odnosu na brizganu plastiku, i tako mogu i da se pakuju - u hiljadama, bez naročite pažnje i rizika da se nešto desi u transportu. Važno je napomenuti da mnogi štampači i materijali koji mogu da isporuče ovako nešto u prvom koraku, već u sledećem često prave problem jer nisu UV otporni i materijal nastavlja da sazreva i delovi menjaju svoje željene karakteristike - promene boju, strukturu, čvrstoću, itd.

Cena delova

Ovde su dati primeri dva dela različitih dimenzija sa podacima koji su ključni za proračun troškova. Očito da Figure 4 može biti adekvatna zamena za manje serije umesto pravljenja alata za brizganje plastike.

Markforged preporuke za pripremu kvalitetnih STL 3D modela za 3D štampu u SolidWorks softveru
(ššš.. ne čekirajte "maximum facet size" polje)