Autorski potpis u 3D štampanoj maketi
Fizički model > 3D render

Da, u štampanoj maketi možete uneti i svoj potpis, u vidu “utisnute” gravure ili “istisnutog” bareljefa, i to na svakom pojedinačnom elementu, pa i na svakoj stolici (da, 3D štampa je toliko precizna). Ali prava suština jeste u tome da cela maketa ima vaš autorski pečat – da bude prepoznatljiva jednako kao što je i vaš crtež, render, poster za konkurs... 

Odoo CMS - a big picture

maketa: Laney LA / tehnologija SLA / 3D štampač Formlabs Form2

U novije vreme vizuelizacija projekata sve više gubi arhitektonski potpis jer klijenti traže što realniji foto i video prikaz, a tehnologija i savremeni softveri to im i omogućuju. Samim tim svi renderi počinju da liče jedni na druge. Vaša maketa može biti mesto gde imate svu slobodu da prikažete objekat tako da bude jasno da je ta estetika izašla iz vašeg biroa.

Imate punu slobodu da se igrate ako uzmete u obzir:

  • da je cena pojedinačne štampane makete bukvalno mizerna (ako koristite “in-house” 3D štampu a ne tuđe usluge pa vas košta samo materijal)

  • da je gotova za jednu noć (pustite štampu kad izlazite iz biroa i čekaće vas ujutru završena da izvadite iz štampača)

  • da je bez problema možete samoinicijativno i “besplatno” isporučiti klijentu (više puta u toku projekta), onda 

Na posletku, ako klijent ima posebnih želja da uz projekat dobije i maketu, ali onakvu kakvu je on zamislio (“da ne bude tako, nekako, umetnička, nego onako, baš ako bude realno, da se baš, ono, vidi, kao pravo”), onda imate još jednu uslugu koju možete ponuditi.

Obratite pažnju na ovo – “uslugu”, jer, maketa proizvedena na 3D štampaču nije nešto za šta vam treba lepak i papir “na stanju” ili čist sto (ili pod) “za seckanje”, nije nešto gde ćete uprljati ruke kao u proizvodnji, već obuhvata samo:

  • proces modeliranja (koji svejedno radite i brzi ste i uigrani u tome)

  • zatim proces štampe (koji se odvija i kad niste tu, noću ili vikendom)

  • i eventualno post-procese farbanja i slično, ali i tu vam ostaje više opcija (od toga da ubedite klijenta “da ne ulazi u kičeraj”, do toga da prosto date nekom gotove štampane elemente da ih obradi, oboji, sklapa).


Odoo image and text block

Solfins vodič za 3D štampu maketa

Ovaj tekst je deo velikog Solfins vodiča sa svim potrebnim informacijama za 3D štampu maketa u vašem birou.

Pogledaj ceo vodič, traži cene i prezentaciju uživo:

Vodič za 3D štampu maketa > 

Tehnike 3D štampe maketa objekata i enterijera
Kako najbolje da prikažete ono što vam je najvažnije