3D štampa za hobiste, male biznise i modelare
Pravite sami sve što poželite!

Za 3D štampu ste verovatno čuli, možda ste nekad videli i kako radi, ali i dalje vam sve to zvuči preterano egzotično i nedostižno? Šta biste rekli na to da već sutra možete štampati šta god želite u svojoj kući, na terasi, u garaži, u radionici ili radnji, koristeći uređaj koji košta kao bolji 2D štampač za papir a jednostavniji je i jeftiniji za korišćenje?

Odoo - Sample 1 for three columns

Hobisti

Volite da se igrate dizajnom i novim idejama, ali mnoge od njih odbacite jer nemate mogućnosti da napravite sve što zamislite? Rešenje za vas je 3D štampa jer vam omogućava da u kućnim uslovima brzo i jeftino napravite sve što zamislite. Prednost 3D štampača jeste što u jednoj mašini možete praviti bilo šta: figurice, igračke, maske, kućice, ukrase, priveske, delove enterijera automobila ili radnje, vizitkarte, zamenske delove oštećenih uređaja i predmeta, itd.

Odoo - Sample 2 for three columns

Mali biznisi

Znate li da u Srbiji postoje firme koje uspešno posluju a koriste standarne 3D štampače  sa filamentima da prave jednostavne proizvode kao što su modle za kolače - čak i u jednom primerku, prema želji kupca? Tu i leži jedna od najvećih prednosti 3D štampe - neuporedivo manji troškovi proizvodnje prototipova, pojedinačnih komada i malih serija u odnosu na standardne tehnike serijske proizvodnje. Tako mali biznisi imaju priliku da svakom klijentu ponude potpuno originalan i unikatan proizvod što nije isplativo velikim firmama koje imaju cele pogone za proizvodnju.

Odoo - Sample 3 for three columns

Modelari

Pravite velike makete? Nemojte praviti kompromis sa detaljima! Napravite sve što vam je potrebno za maketu pruge, zgrade ili celog grada, bez gubljenja previše vremena na kompleksnu geometriju i sitne detalje koji daju "dušu" maketi: semafore, automobile, mostove, bandere, klupe, rampe, stubiće, stepeništa, dimnjake, vagone, lokomotive, figurice... Vaša maketa će živnuti, dobiti na atmosferi, a pritom će vas koštati daleko manje u vremenu i novcu da sve to isto, ali manje uverljivo, napravite standardnim tehnikama.

Primer iz naše prakse

3D štampa igre "Ne ljuti se čoveče" za 5-članu porodicu

Stara igra - novi dizajn

Ne Ljuti se čoveče za 5, 7 ili 10 igrača?

Kolega iz Solfinsa rešio je problem neodgovarajućeg broja igrača u originalnoj postavci "Ne ljuti se čoveče" tako što je jednog vikenda štampao celu petostranu tablu i figurice za svih 5 članova svoje porodice. Primarno je bilo da se štampa brzo kako se ne bi gubilo vreme za igru jednog kišnog hladnog novembarskog vikenda... Ali i tada, na trajanje proizvodnje cele igre nije puno uticalo ni to što je svaki igrač imao ispisano svoje ime - svoj ćošak na tabli!

Budite dizajner i inženjer

Lako do modela koji ćete štampati

Ovaj primer rađen je u profesionalnom ali veoma jednostavnom softveru SolidWorks, ali, vi imate bezbroj opcija na raspolaganju - od besplatnih softvera za 3D dizajn koje ćete brzo savladati za neke osnovne forme, do angažovanja nekog od hiljade učenika u Srbiji koji uče da rade u softveru i traže izazove. Za kompleksnije stvari možete nekom i platiti uslugu da dizajnira ono što ste zamislili...

Sa 3D štampačem možete praviti sve što zamislite!

 
 

Ručni sat po dečjem crtežu

 
 

Naočare za istraživače

 
 

Lampa sa osmehom

 
 

Pobednički pehar

 
 

Kruna za princeze

 
 

Zidarski metar

 
 

Sitnice po kući - zaštita za štekere

 
 

Mašina za zarezivanje olovaka

 
 

Rezervni delovi za popravke po kući

 
 

Grdanini rogovi

Originalne maske za maskenbale u kućnoj radinosti..

Više o ovom projektu >

Uvod u 3D štampu za početnike

Fabrika u vašoj kući  

Ako vam se čini da bi 3D štampa bila preveliki korak za vas u 21. vek, setite se da su vaše (pra)bake za života u kuću unele i savladale korišćenje: telefona pa mobilnih telefona, veš mašine, električnog štednjaka, televizora pa televizora sa daljinskim, itd. S obzirom da ste sa svim tim odrastali, pitanje je i šta od tehnologija (koje će sretati celog života) treba pružiti deci već u najranijem dobu...

O 3D štampi za svoje potrebe možete razmišljati kao o maloj fabrici za brizganje predmeta od plastike koja je toliko jednostavna za upotrebu da je mogu potpuno samostalno koristiti deca već u predškolskom uzrastu.

Napomena: Da, može da se štampa i metal, ali, takvi uređaji koštaju, na primer, od 1 do 50 puta više od nekretnine u koju biste ga smestili pa pitanje koliko vam se isplati da kupujete za igranje i zabavu mašinu od 200, 500 ili 900 hiljada evra...

Odoo - Sample 1 for three columns

Najbolja stvar sa 3D štampom? 

Sve nabrojano i za hobiste, i za male biznise, i za modelare, može da se radi na istom 3D štampaču, u istom materijalu! Danas možete štampati uslužno naručene komade za klijenta koje ćete naplatiti, posle posla u igri sa decom dobićete novu ideju koju igračku da im odštampate, a kad polegaju na spavanje možete dizajnirati novi urbani mobilijar za svoju maketu, pa sve spakovati za jednu štampu, kliknuti "Start" i otići na spavanje - sve će vas ujutru čekati završeno u štampaču, kao svež hleb u rerni!

Odoo - Sample 2 for three columns

Tehnologija 3D štampe za početnike

U praksi, za sve ove vrste potreba prvi izbor je FDM tehnologija 3D štampe kao najjeftinija, najbezbednija i najjednostavnija za upotrebu. Druga opcija je SLA štampa koja daje preciznije komade, ali uz malo post-procesiranja, po nešto većoj ceni, uz nešto slabije mehaničke karakteristike komada pa, na primer, nije pogodna da je koriste deca, ili da se koristi za neki vid upotrebe koji podrazumeva određene pritiske ili habanje.

Odoo - Sample 3 for three columns

Cena "jeftinih" 3D štampača?

Cene počinju već od par stotina evra, ali za uređaje koji su amaterski po kvalitetu i mogućnostima, a istovremeno zahtevaju profesionalno servisiranje, stručni nadzor i veliko iskustvo sa mehanizmima. Osnovni razlog zašto treba izdvojiti više novca na početku i izbegavati kupovinu "uradi sam" 3D štampača jeste to što ćete sa nerealno jeftinim uređajima prestati da štampate posle prvog problema, a to će biti ubrzo, i to je prosto šteta.

Kako kupiti 3D štampač?

Solfins preporuka - Kvalitet pre svega

Konkretno, može da se kupi 3D štampač za 200 ili 400 evra, ali, da li biste kupili mikser za 5 ili 10 evra sa idejom da će da vam potraje duže od jedne torte? Pored garantovano lošeg kvaliteta, njegova radna zapremina je ili premala za bilo kakvu smislenu upotrebu, ili morate da sastavljate ceo uređaj sami, a ubrzo sami morate i da menjate loše motore i druge delove hardvera koji otkažu.

A zapravo, najkomplikovanije kod "no-name" uređaja jeste podešavanje štampe, to jest softverska priprema komada za štampu gde, ili nemate garanciju da će softver biti ažuriran ako "proizvođač" nestane sa tržišta, ili ima previše podešavanja koja ako ne uradite kako treba, nećete dobiti pristojne komade.

Solfins preporuka: Ako nemate budžet za novi kvalitetniji 3D štampač, kupite polovan a kvalitetniji uređaj umesto novog a lošeg.

Šta god da se desi lako ćete naručiti originalne zamenske delove čija je pojedinačna cena mala (i teško da će vam sve otkazati odjednom), bićete zvaničan korisnik i imaćete pristup zajednici korisnika, tehničkoj podršci, svim potrebnim informacijama, detaljnim uputstvima, itd.

Spremni za ozbiljno igranje? 

Možemo vam pomoći da odaberete i naučite da koristite 3D štampač!

3D štampa maketa - Tehnički izazovi
Inženjerski a ne zanatski pristup problemima