3D štampa u stomatologiji - Sve o dental 3D štampi metala
3D štampači metala za dentalnu industriju u praksi

Stomatologija je jedna od oblasti gde su digitalne tehnologije postavile zdravu osnovu za smenu tradicionalnih tehnika koje će potpuno zameniti u narednim godinama. Brzina ove "smene generacija" zavisiće od više faktora ali već je uveliko počela - sa ordinacijama i laboratorijama koje brzim koracima preuzimaju tržište zahvaljujući efikasnosti i produktivnosti kakva pre nije bila moguća.

Kako 3D tehnologije danas rade u stomatološkoj praksi prenosimo vam direktno iz iskustva italijanske kompanije Yndetech koja vrši uslužnu 3D štampu za stomatologe u celoj Italiji, a u svom radu trenutno koristi nekoliko specijalizovanih CNC mašina, desktop 3D štampače i 3D skenere iz sopstvene proizvodnje, tri 3D Systems NextDent 5100 3D štampača i specijalizovanih materijala za stomatologiju, i čak četiri 3D Systems 3D štampača metala za dental industriju.

Solfins je kao partner italijanske kompanije 3DZ, vodećeg distributera 3D štampe u Evropi, 10. i 11. januara 2019. godine bio gost Yndetecha na prezentaciji tehnologija 3D štampe u stomatologiji. Nažalost, događaj je bio zatvorenog tipa pa snimanje nije bilo dozvoljeno, ali prenosimo vam ključne informacije iz njihovih izlaganja kao svojevrsni know-how koji vam može pomoći za vaš biznis u Srbiji...

U poseti uslužnoj proizvodnji za dental u Italiji

 
 

Neposredno iskustvo lidera na tržištu 

poslušajte savete i Izbegnite loše investicije

Odoo - Sample 1 for three columns

Kompanija Yndetech

Yndetech je osnovan nakon što je vlasnik prodao svoju prethodnu kompaniju, EGSolutions, čuvenog proizvođača dental 3D skenera, i kao startap kompanija koja pored usluga 3D štampe i CNC obrade za stomatologe iz cele Italije, takođe i proizvodi 3D štampače i 3D skenere. 

Odoo - Sample 2 for three columns

Emidio Cennerilli, CEO, Yndetech

Naš domaćin, Emidio Cennerilli, osnivač i vlasnik kompanije Yndetech, održao je uvodnu prezentaciju u kojoj je otvoreno govorio o potencijalima i preprekama za širu primenu digitalnih tehnologija u stomatologiji, ali i o svom biznisu i razlozima zbog kojih su se odlučili za 3D Systems rešenja (iako i sami proizvode 3D štampače). 

Odoo - Sample 3 for three columns

Francesco Grande, CTO, Yndetech

Francesco Grande, tehnički direktor Yndetech-a, predstavio je kompletan proces Yndetech servisa (workflow) sa svim statistikama i tehničkim operacijama i detaljima u procesu pružanja uslužne 3D štampe za dental klijente.

Digitalizacija u dentalnoj industriji

Trenutno stanje, izazovi i potencijali

Odoo - Sample 1 for three columns

Digitalizacija ili ništa

U narednih 10 godina 70% laboratorija koje pružaju tehničke usluge za stomatološke organizacije jednostavno će nestati sa tržišta zbog digitalizacije koja je daleko efikasnija i moći će da pokrije celo tržište iz nekoliko centara - opstaće oni koji se na vreme pozicioniraju kao digitalni servisi.

3D skeneri, materijali i mašine za 3D štampu koji su dostupni već danas, drastično ubrzavaju procese u stomatologiji, pružaju veću sigurnost u pogledu kontinuiranog kvaliteta, a radno okruženje tehničara čine urednijim i daleko bezbednijim i zdravijim.

Odoo - Sample 2 for three columns

3D skeneri u stomatologiji

- Pacijent, klijent, koji je jednom negde za par sekundi dobio skeniranje zuba, više neće želeti da ide kod stomatologa gde mu traže "zagrižaj" od nekoliko minuta - kaže Emilio.

Sa druge strane, tržište još uvek čeka 3D skenere za stomatologiju koji mogu precizno da snime kompletnu vilicu - danas uspešno pokrivaju 80% slučajeva gde je neophodno skeniranje 1-4 zuba, a pre toga dimenziona greška se uveličava - i kada se to desi nestaće i najveći proizvođači stomatoloških materijala za uzimanje otisaka.

Odoo - Sample 3 for three columns

Upoznavanje i učenje

Još uvek ne postoji dovoljno međusobno razumevanje usled nepoznavanja problematike sa obe strane: i od strane korisnika o 3D štampačima i 3D skenerima, i od strane proizvođača i distributera o procesima u stomatologiji. Na primer, proizvođači 3D štampača pričaju o mikronima iako je to potpuno besmisleno za stomatologe - preciznost se podrazumeva, ali, da li je nešto 7 ili 10 mikrona zaista je irelevantno kada na metalnu osnovu treba naneti keramiku u 2-3 sloja, a u praksi se ionako radi sa odstupanjima i od 100 mikrona ("kada proizvođač ističe preciznost od 10 mikrona kao neku veliku prednost, znamo da on ne zna ništa o ovom poslu").

Izbor 3D štampača metala u stomatologiji

Šta čini razliku između široke ponude 3D štampe

Odoo - Sample 1 for three columns

Ozbiljna mašina za proizvodnju

- Svi metal 3D štampači na tržištu su manje-više jednaki na prvi pogled, neki imaju i svoje prednosti u odnosu na 3D Systems rešenja, ali kada se zaista uđe dublje u problematiku kontinuirane proizvodnje 3D Systems nema alternativu u stomatologiji - kaže Emidio.

Odoo - Sample 2 for three columns

Doživotni kvalitet materijala

Materijali koji se danas koriste za 3D štampu zuba u stomatologiji praktično su doživotni iako još uvek nisu tako sertifikovani (zvanično trajanje 6 meseci) jer je proces sertifikacije počeo pre 5 godina i jednostavno nije još uvek prošlo dovoljno vremena, ali to će se promeniti uskoro.

Odoo - Sample 3 for three columns

Workflow sertifikacija

Od 2020. godine u EU neće biti dovoljno da se koristi samo sertifikovan medicinski materijal, već će ceo proces morati imati odgovarajući sertifikat (ISO 13485:2016) - mašina, materijal, prostor, upravljanje procesom, obuka tehničara, zaštita na radu i higijena, itd. (npr, sertifikat će postati nevažeći ako se 3D štampač premesti u drugu prostoriju pa će morati ponovo da prolazi sertifikaciju).

Materijal za 3D štampu metala u stomatologiji

kako pripremiti materijal za vrhunski kvalitet

Odoo - Sample 1 for three columns

Jedan proces = jedan materijal

Ponuda materijala, kako po vrsti metala tako i po kvalitetu, manje-više je identična kod svih proizvođača. Ključno je odabrati materijal u odnosu na štampač koji daje najbolje performanse, kako u smislu kvaliteta, tako i u smislu efikasnosti i troškova eksploatacije. Preporuka je da se korisnici drže jednog materijala - dovoljno je složeno optimizovati 3D štampač za jedan materijal da bi se zatim igralo sa stalnom rekalibracijom. Pored toga, buduća obaveza sertifikovanja celog procesa daleko je racionalnija ako se radi prema jednom materijalu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Kobalt-Hrom

Yndetech se odlučio da koristi 3D Systems kobalt-hrom granulat sertifikovan za dentalnu primenu.

Na pitanje zašto ne Titanijum, odgovaraju da je to materijal koji nosi različite rizike u proizvodnji i zahtevniji je u pogledu održavanja, bezbednosti na radu, itd.

U pogledu kvaliteta komada i mehaničkih karakteristika, nisu našli značajne razlike koje bi ih opredelile da u tom smislu daju prednost bilo kom od dva materijala.

Odoo - Sample 3 for three columns

Preporučena priprema materijala

Zbog raznih uticaja, materijal za 3D štampu metala ne mora doći do proizvođača u potpuno suvom obliku i u određenim aplikacijama kada je potreban zaista najviši mogući kvalitet štampe, preporuka je da se uvede proces preventivnog sušenja. 

U procesu koji je definisao Yndetech, priprema materijala standardno prolazi dve faze: komora za sušenje, a posle toga se tretira uz pomoć 3D Systems-ovog sistema specijalno namenjenog za procesiranje materijala (na slici iznad).

3D Systems softver za 3D štampu metala

DMP Mašina + 3DXpert softver = savršen par

Specijalizovan za 3D štampu metala

Paralelno sa mašinama za 3D štampu metala, razvijan je i specijalan softver 3DXpert sa ciljem da obezbedi kvalitet komada uz maksimalne uštede vremena i materijala uz funkcije pripreme dela i podrške (support), pripreme i simulacije štampe...

Savršen par spreman za proizvodnju

Za razliku od mnogih drugih proizvodnih mašina koje traže dodatne softvere, programiranje, postprocesore, u 3D Systems aditivnoj proizvodnji mašina i softver koji su napravljeni jedno za drugo - stižu u kompletu.

Čekajući upgrade

Zbog specifičnosti proizvodnje u dentalnoj industriji (desetine različitih delova na jednoj ploči) proces ređanja komada na platformu nije u potpunosti automatizovan i za taj posao zadužen je i operater u "slobodnom" vremenu u toku štampe.

Drugi parametri za proračun investicije

Nekoliko osnovnih informacija, a svi dodatni detalji na konkretan upit

Odoo - Sample 1 for three columns

Izbor optimalnog 3D štampača

Na slici su prikazane platforme sa uzorcima štampe u Yndetech-u na nekoliko uređaja i sa različitim materijalima, i konkurentskih i 3D Systems-a, i to u dve veličine: DMP serije 100 i 200.

Investicija u 3D štampač metala je značajna i naručivanje uzoraka radi testiranja je standardna procedura (Solfins je vaš kontakt za nabavku uzoraka metal 3D štampe proizvođača 3D Systems).

Odoo - Sample 2 for three columns

Veća potrošnja materijala? 

Yndetech je prilikom proračuna investicije uzeo u obzir i materijal koji ostaje "zarobljen" u okviru karakterističnog oblika 3D Systems podrške štampanih komada. Taj materijal se "oslobađa" tek nakon odsecanja komada sa platforme i ne koriste dalje zbog održavanja željenog kvaliteta. Ipak, zbog veoma tankih zidova podrške ukupna potrošnja materijala za podršku slična je kao i kod rešetkastih sistema pa nije uticalo na ROI analizu.

Odoo - Sample 3 for three columns

Kako odabrati kapacitet

Veća radna površina ne mora da znači i veću efikasnost u radu. Yndetech je testirao dve 3D Systems varijante:

  • 100 x 100mm radna površina

  • 200 x 200mm radna površina

Izbor kapaciteta 3D štampača svodi se i na ravnotežu fleksibilnosti i brzine u proizvodnji, pa svako može samostalno da odredi šta više odgovara za njegov biznis.

Zašto ipak 3D Systems?

ako je već i konkurencija provela nedelje u yndetech-u

Odoo - Sample 1 for three columns

Robusna mašina i inovativna rešenja

- Kvalitet 3D štampanog mosta ili zuba koji se dobija sa 3D Systems mašinama daleko je bolji od svih drugih uređaja koje smo testirali, a testirali smo praktično sve. Pretpostavljam da je to zbog drugačije mehanike i načina na koji radi roler kod 3D Systems štampača - kaže Emidio.

Odoo - Sample 2 for three columns

3D Systems tehnologija valjka

3D Systems roler izdvaja ove mašina od konkurencije jer u svakom sloju prolazi i dodatno ravna i sabija metalni prah čime obezbeđuje kontinualnu gustinu praha pa se dobija homogeniji štampani deo, to jest, bolje mehaničke karakteristike štampanog komada.

Odoo - Sample 3 for three columns

Stručna pomoć i tehnička podrška

- Ipak, podrška 3DZ-a i 3D Systems-a bila je presudna da istrajemo u pronalaženju pravog procesa proizvodnje. Bez njihove pomoći da optimizujemo mašine i napravimo efikasan proizvodni proces, verovatno bismo odustali od metal štampe kada smo počinjali pre tri godine - zaključio je Emidio.

3D Systems VS "konkurentni" 3D printeri metala

Uticaj koncepta tehnologije 3D štampe na kvalitet

Konkurentna rešenja

Upadljivo lošija finoća komada

Tokom izbora dental metal 3D štampača za svoju proizvodnju Yndetech je testirao sva relevantna rešenja na tržištu, ali uočen je problem sa finoćom komada (što znači i veću potrošnju materijala, više manuelnog rada za obradu, itd). Razlog za ovakav rezultat leži u samoj tehnologiji gde nema "nabijanja" praha u slojevima (vrši se samo posipanje), a podrška je u vidu "stubića" koji ne bi mogli da drže komad čvrsto na mestu u toku procesa sabijanja.

3D Systems support

solidna podrška u toku 3D štampe

Zahvaljujući decenijskom iskustvu u razvoju i proizvodnji 3D printera metala, 3D Systems se opredelio za kontinuiranu podršku zatvorene strukture koja sprečava horizontalna pomeranja komada i omogućava da roler sabija granulat jače u svakom sloju što je preduslov za 3D štampu veće gustine, to jest boljeg kvaliteta, mehaničkih karakteristika i završinih površina (na slici je platforma za štampu sa presekom support-a 3D Systems serije štampača DMP 100).

3D Systems razvio je kompletnu paletu dental štampača i materijala

DMP, MJP, SLA i DLP 3D štampa za stomatologiju

Zašto baš DMP 100 dental?

Pravi odnos brzine štampe, dimenzija i jačine lasera

Odoo - Sample 1 for three columns

Brzina ili kvalitet?

Kod 3D štampača u dentalnoj industriji potrebno je pronaći optimalni tip i jačinu lasera kako bi se obezbedio najbolji kvalitet. Manja snaga i manja brzina daju finije delove, ali se moze izgubiti gustina, dok laseri veće snage prave probleme sa preciznošću komada i završim površinama. Na slici iznad je radna platforma većih 3D štampača 3D Systems-a (200x200mm).

Odoo - Sample 2 for three columns

Odgovarajuća jačina lasera 

Yndetech se opredelio za lasere jačine 100W jer imaju manju tačku preseka snopa lasera pa se postiže odličan kvalitet štampe. Snažniji laseri na nekim drugim uređajima iz ponude (npr. DMP 200) rade brže ali zbog veće tačke lasera prave probleme na delovima malih dimenzija kakvi su karakteristični u stomatologiji. Na slici iznad je radna platforma DMP 100 serije 3D Systems-a (100x100mm).

Odoo - Sample 3 for three columns

Kalibracija do perfekcije

Kada su utvrdili sa kojim laserom (tj. 3D štampačem) žele da proizvode, odredili su period od nekoliko meseci da definišu optimum snage i brzine. U periodu od 3-6 meseci podešavali su brzinu štampe i jačinu lasera kako bi odredili u kojoj tački dobijaju odličan kvalitet i zadovoljavajuću efikasnost. Na slici je uporedo prikazan presek radne ploče (podrške) i delova kakvi izađu iz 3D printera.

Odoo - Sample 1 for three columns

Kontinuirani kvalitet

Zatim je došla do izražaja možda i najveća prednost 3D Systems štampača metala - ponovljivost. Kontinurirani kvalitet ključan je za proizvodne procese, i zahvaljujući upadljivo robusnijim uređajima u odnosu na konkurenciju, 3D Systems 3D štampači u praksi se ponašaju kao prave tradicionalne proizvodne mašine - brzina proizvodnje i kvalitet štampanih delova ne opada sa vremenom bez obzira na intezitet eksploatacije.

Odoo - Sample 2 for three columns

20 sati rada svakog dana

Intezitet eksloatacije DMP 100 3D štampača metala u Yndetech-u zaista je visok - štampa se u "dve smene", a efektivno vreme štampe je oko 20 sati dnevno. To znači da u toku svakog dana operater zameni radnu ploču dva puta dnevno. U drugoj zameni štampači mogu da se ostave da rade noću sami pa tek ujutru da se vadi završena štampa i da se postavlja nova. 

Na slici iznad je jedini "radni sto" u prostoriji gde se nalaze 3D Systems štampači metala - većina procesa odvija se u samim štampačima što doprinosi čuvanju materijala, kvalitetu štampe, bezbednosti na radu...

Odoo - Sample 3 for three columns

Postoji li nešto bolje od DMP 100?

Yndetech je testirao i novu generaciju - DMP FLEX 100. Zaključak?

- Duplo je brži od DMP 100. Kvalitet je potpuno isti sa duplo bržom 3D štampom! To je prvi sledeći uređaj koji ćemo kupiti i trenutno smo u procesu gde ćemo verovatno dva naša štampača zameniti sa dva DMP 100 FLEX za ukupno 50% veći kapacitet na istom broju mašina... - kaže vlasnik i direktor Yndetecha.

PREDUSLOVI za klijente koji traže uslužnu 3D štampu metala

Različiti nivoi i obim usluga 3D štampe za stomatologe

Digitalizacija, digitalizacija, digitalizacija

Yndetech neprekidno ulaže u obrazovanje tržišta i svojih klijenata kako bi im pomogao da uđu u problematiku 3D tehnologija i implementiraju neophodna rešenja za efikasniji rad - 3D skeniranje i 3D softvere.

3D model pa sve ostalo

Klijenti treba da pripreme 3D model zuba ili mosta, da urade "ofset" geometrije koja im je potrebna za metalni komad koji će zatim dalje samostalno da nadograđuju keramikom. Ovaj deo posla takođe može da se radi i uslužno, to jest da klijenti dostavljaju "grub" 3D model koji se u samoj laboratoriji priprema za štampu.

Opcije 

Laboratorija koja štampa može da vrši i usluge skeniranja, modeliranja i pripreme izmenjenog modela za štampu. U Yndetech-u klijenti takođe imaju izbor nivoa obrade koji žele: grubi model samo odsečen sa platforme (koji na sebi ima tragove podrške - support-a), obrađen model sa uklonjenom podrškom ili potpuno poliran model spreman za keramičku oplatu.

Organizacija biznisa - Workflow

+ tip Usluge, vreme 3D štampe, broj komada, kapaciteti...

yndetech.com

Yndetech sajt je mesto gde sve počinje... Tu se nalazi online platforma za korisnike koji naručuju poslove. Korisnik uploaduje fajl i bira uslugu (3D štampa, CNC obrada, tip materijala, nivo obrade - bez obrade, osnovna obrada ili poliranje, itd).

Narudžbina dobija svoj broj kojim se obeležava i komad na ploči (broj se štampa zajedno sa svakim komadom kako ne bi došlo do zabune nakon uklanjanja komada sa radne ploče).

Skidanje komada sa platforme

Prvo se vrši skidanje viška praha u kutiji sa kompresorom (prah se koristi za naredne poslove). Ploča zatim ide u rernu na 3 sata kako bi se izbegle nagle temperaturne promene i dilatacije. Zatim se odsecaju delovi sa ploče u jednom prolazu cirkularom. Zatim se pristupa ručnom skidanju podrške (support) sa svakog komada (podrška je u formi lamina, dok konkurencija ima stubiće). Posle toga deo je spreman za slanje ili za dodatnu obradu pre slanja, zavisno od nivoa tražene usluge.

3D štampa metala ili CNC obrada?

- Neko navija za Romu neko za Lazio... Mi ne ulazimo u to šta je bolje jer kvalitet je identičan. Zaista je stvar izbora i šta klijent preferira... Ne želimo da ga ubeđujemo u jednu ili drugu tehnologiju - razjašnjava ovu dilemnu Emidio.

Prednost 3D štampe za biznis je u tome što štampači najveći deo vremena rade sami pa je samo jedan operater zadužen za njihovu dopunu, čišćenje, upravljanje materijalom, itd.

Kapacitet DMP 100 3D štampača

Svaki od četiri 3D štampača metala u Yndetech-u prosečno dnevno ima dve štampe od po 10 sati na radnoj ploči 100x100mm na koju staje do 100 komada/poslova.

Pored finoće štampanih komada, više "manjih" 3D printera 3D Systems-a obezbeđuje i bolju fleksibilnost u radu u odnosu na veće mašine.


Kapacitet Yndetech-a

Dnevni kapacitet proizvodnje u Yndetech-u kreće se od 600 do 800 delova, a mesečni 15-20.000 delova! Naravno, broj zavisi i od fluktuacije narudžbina i od veličine samih komada, ali na ogromnom uzorku koji se ovde proizvodi već tri godine u kontinuitetu mogu sa sigurnošću da ocene produktivnost i pouzdanost 3D Systems mašina.

Prihodi po jednom 3D štampaču

Od 7 do 15 evra su prosečne cene jednog posla (prema klijentima) koji se štampa uslužno u Yndetech-u, to jest, jedna radna ploča za 10 sati donosi oko 1.000 evra prihoda = svaki od 3D Systems 3D štampača metala trenutno instaliranih u ovoj laboratoriji svakog dana generiše 2.000 evra prihoda! 

Solfins tim u firmi Yndetech

Odoo CMS - a big picture

DMP Flex 100

Novi standard brzine metal 3D štampe

Odoo image and text block

Nova serija - nova produktivnost

Duplo brže prolazno vreme 3D štampe!

Od kada je 3D štampa metala ušla u proizvodne procese ne dešava se da naredna generacija mašina značajno pretekne prethodu... Ali, za sve postoji prvi put. DMP 100 u novoj generaciji postiže duplo brže prolazno vreme štampe smanjujući prosečno vreme štampe jednog posla sa 10 na 5 sati. 

Ovo je bilo moguće primenom pristupa koji je 3D Systems razvio i za velike 3D štampače metala - dodatnim sinhronizovanjem rada lasera sa mehanizmima za polaganje granulata i sabijanje praha u svakom sloju štampe.

Ispod su prikazani i neki od primera preciznosti i finoće štampe DMP Flex 100 3D štampača.

Saznajte više >

Odoo - Sample 1 for three columns


Odoo - Sample 2 for three columns


Odoo - Sample 3 for three columns


ROI 3D štampe metala u stomatologiji

Detaljan obračun efikasnosti mašina

Solfins raspolaže i sa dokumentacijom za obračun povrata investicije (ROI) u 3D štampače metala, varijacije potrošnje od 1 do 4 mašine i varijacije prihoda po jednom urađenom poslu u odnosu na broj mašina. Ova dokumenta dostupna su na uvid direktno zainteresovanima za više detalja.

Odoo image and text block

Prezentacija 3D štampe u stomatologiji

Solfins je pripremio i prezentaciju mašina i materijala za stomatologiju koje možete dobiti na upit:

Traži prezentacije >

Solfins - vaš partner za 3D štampu metala

3D Systems (USA) > 3DZ (Italija) > Solfins (Srbija)

Odoo CMS - a big picture

SOLFINS 3D KOMPANIJA

Najveći tim za 3D tehnologije u ovom delu sveta!

Odoo - Sample 1 for three columns

Zastupamo vodeće brendove

Solfins je lokalni partner kompanije 3DZ, franšize koja, pored Italije, ima kancelarije u Španiji, Francuskoj, Rumuniji, Malti i državama Bliskog Istoka. 3DZ je jedan od vodeći distributera 3D štampača, materijala i 3D skenera u MENA regionu i zastupa desetinu svetskih brendova iz ove oblasti.

Takođe, 3DZ je i ekskluzivni partner 3D Systems-a za Italiju i preko ovog partnerstva Solfins na domaćem tržištu omogućava direktan kontakt sa stručnom i tehničkom podrškom za biznise i korisnike 3D Systems rešenja za 3D štampu metala.

Odoo - Sample 2 for three columns

Solfins 3D Print & Scan

Solfins rešenja za aditivne tehnologije posluju u okviru Solfins 3D Kompanije pa pored 3D štampača i 3D skenera u ponudi imamo i 3D softvere, stručnu i tehničku podršku, itd:

  • u Srbiji sarađujemo sa više stotina kompanija koje koriste naša rešenja u razvoju i proizvodnji

  • za svaki segment naše ponude imamo sertifikovane aplikativne inženjere koji pružaju usluge instalacije, implementacije, tehničke podrške

  • naši zaposleni imaju kontinuiranu obuku i zvanične sertifikate naših partnera (Dassault Systemes, SolidWorks, 3D Systems, Markforged)...

Odoo - Sample 3 for three columns

Šta ne radimo?

Solfins je fokusiran na industrijska i proizvodna rešenja za 3D i aditivne tehnologije pa je naša ponuda za dental industriju ograničena na 3D Systems štampače, materijale, podršku za metal štampu, kao i Geomagic i Artec 3D skenere. U ponudi nemamo:

Štampaj METAL!

Za više informacija o 3D štampi metala u stomatologiji pošaljite nam upit za prezentaciju, cene, stručni konsalting, preporuke...

Pošalji upit >
Farbanje 3D štampanih delova
Primer: Markforged Onyx (poliamid sa karbonom)