3D štampa maketa - Modularnost bez granica
Lako prikažite preseke, osnove, konstrukciju, enterijer, instalacije...

 Neke prednosti modularnosti štampanih maketa već smo pomenuli u drugim tekstovima na ovu temu:

  • 3D štampa pojedinačnih etaža

  • 3D štampa varijanti elemenata objekta/enterijera…

Ali, ovde svakako nije kraj. Naime, sama tehnologija 3D štampe dozvoljava nam da se igramo bez ograničenja. Ovde ćemo navesti samo par scenarija u kojima 3D štampa omogućava ono što bi u svakoj drugoj tehnici i tehnologiji izrade makete bilo daleko komplikovanije i skuplje...

Kako koristiti moć segmentiranja 3D štampanih maketa

Predlažemo nekoliko scenarija koje možete koristiti nezavisno ili ih možete međusobno kombinovati

Odoo - Sample 2 for three columns

Scenario 1 - Monolit

Prvi scenario modularnosti makete – bez puno mudrovanja štampajte maketu iz nekoliko jednostavnih segmenata koji ne moraju imati bilo kakvo rešenje za sastavljanje. Tako detaljnije prikažite osnovu ideju rasporeda masa i funkcija u objektu, i lakše sagledajte perspektive iz određenih uglova (npr, iz atrijuma, ili iz dnevne sobe, itd). Ova tehnika segmentiranja makete može vam poslužiti i da štampate makete veće od zapremine vašeg štampača a da to ne deluje kao mana.

Odoo - Sample 1 for three columns

Scenario 2 - Presek

Drugi scenario modularnosti makete – monolitna maketa koja se rasklapa po vertikalnoj ravni prikazujući praktično kompletan enterijer manjih objekata (kuće, manje poslovne zgrade), karakteristične prostore većih objekata (hol koji prolazi kroz više etaža, raspored funkcija po visini objekta – garaže, hol, tipski spratovi, restoran-vidikovac na krovu objekta, itd), ili pak, kod infrastrukturnih ili industrijskih objekata, može da prikaže instalacije, kanale, posebne delove konstrukcije, itd.

Odoo - Sample 2 for three columns

Scenario 3 - Kolorit

Treći scenario modularnosti makete – štampa u različitim bojama i materijalima, pa tako od potpuno transparentne makete možete prostom zamenom fasadnih zidova i krova koje ste štampali u drugom materijalu, da prikažete isti objekat na dva potpuno različita načina, gde u oba slučaja može da se vidi i kompletan enterijer (u prvom slučaju kao “rendgenski snimak”, u drugom slučaju delimično – kroz staklene površine na fasadi).

Odoo - Sample 1 for three columns

Scenario 4 - enterijer

Četvrti scenario modularnosti makete – štampa nameštaja nezavisno od makete koji može da se smešta u maketu već u najranijim fazama razrade projekta, što će reći – kada makete ni nema. Naime, dovoljan je papir A4 formata sa ucrtanom osnovom kuće, stana, poslovnog prostora, i na njemu možete slagati različite varijante rasporeda nameštaja i elemenata enterijera (ovo možete raditi već na prvom sastanku sa klijentom, a možete set karakterističnog nameštaja u svojim gabaritima pokloniti klijentu da nosi kući i da se sam igra ako želi – pa čak možete napraviti i ceo poklon-paket sa raznim osnovama na papiru kao “Ne ljudi se čoveče”, setom štampanog nameštaja, sve to brendirate, i poklonite klijentu, to jest, deci).

Odoo - Sample 3 for three columns

Scenario 5 - arhitektura

Peti scenario modularnosti makete – štampa osnovne konstrukcije nezavisno od štampe enterijera, što je naročito pogodno ukoliko imamo objekat većih gabarita, na primer, poslovnu zgradu sa maloprodajnim lokalom u prizemlju, kancelarijama na spratu, trpezarijom (menzom) za zaposlene, salom za prezentacije, itd, i onda svaku od tih prostorija štampamo nezavisno i jednostavno pomeramo po spratovima tako da i klijent ima osećaj kako lokacija nekog sadržaja unutar objekta utiče na funkcionalnost (stona lampa pored makete može odmah demonstrirati i uticaj zimske, letnje, jutarnje ili popodnevne sunčeve svetlosti, itd).

Odoo - Sample 2 for three columns

Scenario 6 - ploče

Šesti scenario modularnosti makete – “pločasta” maketa gde jednostavnim dodavanjem elemenata za sklapanje u 3D modelu (“šarke”, “igle”, preklapajući elementi), ili običnim lepljenjem, dobijamo maketu koja se cela može spakovati, “zid po zid”, to jest, ravan po ravan, u jednu pliću kutiju tako da ne zauzima mnogo mesta u birou, da se lako menjaju različite varijante fasadnog zida ka ulici, ili varijante plastike i rastera fasade (prosto se odštampaju različite fasadne ploče i menjaju na maketi da se uporede razlike, mane i prednosti).

Odoo image and text block

Segmentiranje u 3D štampi

Ne morate se odmah baviti tehnikalijama, ali, ako vas zanima, posebno smo pisali i o segmentiranju i sastavljanju 3D štampanih komada nevezano od tipa komada i industrije u kojoj se koristi (za sada je najvažnije da znate da i to možete pročitati na našem sajtu, među desetinama drugih resursa za upoznavanje sa tehnologijom i praktičnu primenu).

Saznaj više >

Odoo image and text block

Solfins vodič za 3D štampu maketa

Ovaj tekst je deo velikog Solfins vodiča sa svim potrebnim informacijama za 3D štampu maketa u vašem birou.

Pogledaj ceo vodič, traži cene i prezentaciju uživo:

Vodič za 3D štampu maketa > 

Primena 3D štampe za proizvodnju nakita
novi nivo produktivnosti juvelirskog zanata