3D skeniranje i reverzni inženjering osovine brodskog propelera
Solfins usluge 3D skeniranja, Crna Gora

Evo jednog zanimljivog posla koji radimo stotinama kilometara van naših kancelarija jula 2024. u Crnoj Gori..

Izazov! Veliki objekat specifičnih dimenzija

Kada se pomene 3D skeniranje obično se misli na veoma složene geometrije koje nije moguće jednostavno izmodelovati bez "3D skice". tj. oblaka tačaka ili STL fajla koji dobijamo procesiranjem tačaka u zatvorenu poligonu površinu - 3D model.

Međutim, u praksi 3D skeniranja naročit izazov predstavljaju predmeti poput ove osovine brodskog propelera gde je jedna dimenzija izrazito velika a nivo detalja na objektu minimala.

Zašto su na slikama dva različita skenera?!

U ozbiljnim rešenjima u oblasti 3D tehnologija obično ne možemo da pričamo kao o "jednom (prstenu) koji će vladati svim ostalim". Jednostavno, sve ima svoju specifičnu ulogu makar ona bila u tome da drastično ubrza i pojednostavi ceo proces:

  • Artec Eva (beli skener) - za brzo i jednostavno skeniranje većih i velikih objekata
  • Artec Spider (plavi skener) - za visokoprecizno skeniranje svih potrebnih detalja

Artec Eva

Ovaj skener nam služi da brzo skeniramo ceo objekat zahvatajući površine i po 400mm u jednoj sekundi - ovim skenerom možemo dobiti i odličan nivo detalja ali taj nivo često nam nije dovoljan za specifične detalje - tekst, ugravirane serijske brojeve, rupe i otvore, navoje, specifična oštećenja kao u ovom slučaju, itd. 

Artec Spider

 Ova serija visokopreciznih skenera nastavlja tamo gde Eva ne može - kod najsitnijih detalja koji su nam potrebni u 3D modelu. 

Spider seriju bismo u teoriji mogli da koristimo kao jedini skener na ovakvim objektima ali on bi generisao ogromne količine nepotrebnih podataka na ovakvom jednom primeri i značajno usporio rad.

Izazov! Veliki objekat specifičnih dimenzija

Kada se pomene 3D skeniranje obično se misli na veoma složene geometrije koje nije moguće jednostavno izmodelovati bez "3D skice". tj. oblaka tačaka ili STL fajla koji dobijamo procesiranjem tačaka u zatvorenu poligonu površinu - 3D model.

Međutim, u praksi 3D skeniranja naročit izazov predstavljaju predmeti poput ove osovine brodskog propelera gde je jedna dimenzija izrazito velika a nivo detalja na objektu minimalna. 

To bi za "crno-bele" skenere rad činilo nemogućim ili veoma komplikovanim - a nama je sa Artec skenerima dovoljno da prah-sprejom pokrijemo poliranu površinu i te šare koje napravi sam sprej našim skenerima sasvim su dovoljne da skener zna "gde je" kad prekine i nastavi skeniranje. 

Rezultat 3D skeniranja - Savršen 3D model već u Artec Studio softveru

Kombinacija primene dva skenera omogućila je da pored brzine dobijemo i odgovarajući nivo detalja 3D modela na svakoj tački skeniranog predmeta bez preteranog nepotrebnog povećanja veličine modela koji će nam dalje trebati za analizu i reverzni inženjering!

BONUS: 3D model brodske trokrake elise

Naravno, kad smo već tu, bilo je zanimljivo skenirati i samu elisu. Ovde se lepo vidi prednost još jedne karakteristike Artec skenera - digitalizacija teksture i boja.

Ova kombinacija daje, ne samo geometrijski, već i vizuelno verne digitalne kopije skeniranih predmeta koje može odmah koristiti kao "rendere", ali iz njih lako možemo izvući i 3D model čiste geometrije za reverzni inženjering, arhivu, novu proizvodnju i/ili popravke.

Imate slične objekte koje treba prebaciti u digitalni 3D format brzo, precizno i povoljno?

3D štampane makete fabričkih objekata i procesne opreme iz Solfinsa
Primer štampe serije velikih maketa za HBIS Smederevo